dimecres, 13 de febrer del 2013

Alarma mundial pel tercer assaig nuclear nord-coreà

Pyongyang alerta que la prova és la “primera resposta a l'hostilitat” dels Estats Units i promet pròximes accions “més fortes”

Experts internacionals sospiten que el règim de Kim Jong-un intenta reduir les bombes per instal·lar-les en coets

Test nuclear Corea Foto: EL PUNT AVUI.
1 2
No era un terratrèmol, era una prova nuclear. El tremolor de 5,1 graus en l'escala de Richter registrat ahir pels sismògrafs sud-coreans correspon al tercer test atòmic que realitza el règim nord-coreà, el de més envergadura, després dels assajos del 2006 i el 2009. Ho va confirmar el Ministeri d'Afers Estrangers del règim, que ho va vendre com un acte d'autodefensa en resposta a “l'hostilitat” dels Estats Units. “Aquest assaig nuclear només és una primera resposta, que adoptem amb la màxima contenció”, va assenyalar el portaveu del ministeri en declaracions a l'agència oficial KCNA. “Si els EUA continuen amb la seva hostilitat i compliquen la situació, ens veurem forçats a adoptar segones i terceres respostes més fortes”, va afegir-hi, sense concretar més.
La prova en qüestió, segons el mateix règim de Kim Jong-un, va ser superior a les anteriors i es va realitzar de forma segura utilitzant una bomba atòmica petita i lleugera. Experts internacionals, entre els quals n'hi ha de russos, sostenen que es tracta d'un test per intentar rebaixar el pes i la mida dels caps nuclears, per instal·lar-los en avions o coets de llarg abast, un repte pendent del règim i molt temut per la comunitat internacional.
Justament, l'ONU va ampliar les sancions el gener contra Pyongyang pel llançament el desembre d'un coet d'aquestes característiques, fet que va dur el règim a prometre una resposta com la d'ahir.
En concret, la detonació, que va tenir lloc a la base de Punggye-ri, al nord-est de la península, va arribar a les sis o set quilotones, segons Corea del Sud, és a dir, va ser equivalent a més d'un terç de la magnitud de la bomba d'Hiroshima (d'unes 15 quilotones), amb què els EUA van arrasar la ciutat japonesa el 1945. L'anterior prova nuclear nord-coreana va fer un terratrèmol de 4,6 graus en l'escala de Richter.
Crida xinesa al diàleg
Entre les reaccions més rellevants hi ha la de la Xina, aliat tradicional del règim. Pequín va cridar l'ambaixador nord-coreà per expressar-li la seva ferma protesta i per demanar al règim que retorni al diàleg i “no empitjori la situació”. L'exèrcit de Corea del Sud va extremar l'alerta i va decidir desplegar de forma preventiva míssils amb capacitat per arribar a qualsevol punt del veí del nord. Els seus serveis d'intel·ligència vaticinen una quarta prova nuclear pròximament.
L'ona expansiva de l'assaig va fer reaccionar l'Iran, l'altre focus de preocupació internacional. Teheran, a qui Occident acusa d'intentar aconseguir la bomba atòmica, va afirmar que “totes” les armes nuclears haurien de ser destruïdes arreu del món. El seu principal enemic, Israel, va reclamar una resposta ràpida a la “violació de les obligacions internacionals” nord-coreanes, en la línia del president nord-americà, Barack Obama, que va qualificar l'acte “d'altament provocador”, i de Rússia, que aposta per reaccionar amb celeritat.


Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters