dimarts, 20 de març del 2012

La plantació de cànnabis de Rasquera


Déu n’hi do la polseguera que s’ha aixecat arran de la decisió de l’Ajuntament de Rasquera de permetre la ubicació al seu municipi d’una plantació de cànnabis. Com sempre, la decisió s’ha politizat hiperbòlicament i s’ha convertit en arma llencívola entre les dues Catalunyes (perquè no només Espanya té dues Espanyes, ep). Fins i tot ha començat la demagògia vinculant aquest projecte amb l’Eurovegas. Sembla que siguin vasos comunicants: si dónes suport a un projecte automàticament no el dónes a l’altre. Quina ximpleria. Jo estic en contra d’ambdós projectes i espero que cap dels dos no sigui mai una realitat al meu país.

Com que del tema de l’Eurovegas ja n’he parlat, avui em centraré en aquesta hipotètica planta de cànnabis a Rasquera, tot i que tinc un argument comú per oposar-m’hi: aquest és el model de desenvolupament econòmic que volem per a Catalunya? En comptes del casino i la plantació de maria no hauríem de crear un model econòmic basat en la producció de béns d’alt valor afegir, el coneixement i la recerca? Volem ser l’àrea d’esbarjo d’Europa o volem comptar entre els primers?

Dit això, el problema principal d’aquesta plantació és que és perjudicial per a la població, inclosos els insensats que la promouen. Tots els estudis mèdics relatius al consum de cànnabis indiquen que és una substància nociva per a la salut. Tots. Que tingui alguns efectes positius a nivell terapèutic no la converteix en bona per a la població general. Està més que confirmat que el consum de cànnabis provoca inevitablement dèficits de memòria i d’atenció, i redueix el rendiment escolar i laboral. També multiplica el risc de patir transtorns psiquiàtrics i, en el pitjor dels casos, provoca esquizofrènia. A banda, és clar, d’incrementar el risc de patir càncer de pulmó i de tenir un infart. No ens enganyem: tots coneixem gent que ha fumat maria ininterrompudament des de l’educació secundària i ara no són, precisament, els més llestos del grup. Ara bé, com que crea una addicció lleu i ningú no s’ha mort mai de sobredosi, molta gent es pensa que és una droga inofensiva. Doncs no.

Després, és clar, hi ha una certa irresponsabilitat per part de l’Ajuntament de Rasquera. Tot indica que el projecte és il•legal i el departament d’Interior del Govern ja ha avisat que es prendran mesures judicials si la cosa tira endavant. En el fons, intueixo que l’alcalde tampoc no ho veu clar. Altrament no s’entendrien les seves declaracions on deixa clar que la responsabilitat jurídica i penal última de la plantació correspon a l’entitat privada que la promou. L’alcalde hauria de pensar una mica en la imatge del poble. A què associarem els catalans Rasquera d’ara endavant? No gaire lluny d’allà hi ha Camarles, i cada vegada que s’hi passa són legió les persones que recorden la seva tristíssima granja de micos.
Jaume Clotet
Font

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters