dijous, 23 de febrer del 2012

Marx viu en una claveguera!


Primer va ser el veto oficial. Jo sóc Karl Marx, de Gennys Pérez, va guanyar el Premi de Dramatúrgia Innovadora 2006. L'escriptora ha narrat que el llavors ministre de la Cultura, Francisco Sesto, es va enfurismar i va suspendre l'acte on es donaria el veredicte, el brindis, la roda de premsa, l'entrevista a Tots endins ... La decisió oficial, que havia de publicar-se un 13 de desembre, va sortir l'últim dia de l'any, el premi en metàl · lic (Bs 30.000) es va fer efectiu als 10 mesos, el llibre es va publicar pràcticament dos anys després, amb un tiratge de tot just 3 mil exemplars, amb parador desconegut.
Després vindria la renúncia de Gustavo Rodríguez el 2008. L'actor abandona la temporada a Caracas per desacords econòmics amb l'autora. Marcos Moreno seria Marx però un altre compromís el va arrencar de la producció; igual li va passar a Allunyo Felip. Finalment, l'obra s'estrena aquest divendres amb Karl Hoffmann, qui va tenir tot just 25 dies per construir el personatge.
Gennys Pérez pren el creador del capital i pare del comunisme, i el converteix en un personatge que delira en la profunditat d'una claveguera. D'aquesta forma nua la utopia, dispara contra el comunisme, però també contra el capitalisme.
"La peça és aterridora, requereix guáramo", confessa Hoffmann, qui va tenir l'obra a les seves mans fa tres anys, però la va rebutjar, fins ara, quan va decidir a assumir el repte, malgrat el poc temps que va tenir per estudiar al personatge. "És un personatge difícil, té psicopatologies. És esquizofrènic, per exemple, i de vegades és Carlos Márquez, de vegades Marx, de vegades la seva ideologia, i de vegades la realitat, les seves pors, la malaltia ...".
Flor Elena González, que debuta com a productora executiva, desenvolupa el paper de Jenny von Westphalen, dona del pensador. "Ella segueix a Carlos per amor a l'home i per amor a l'ideal, li segueix el joc, però també té la tasca de portar-lo a terra".
Autora i actors coincideixen que la peça no és anticomunista. "Qualsevol ideologia ha de ser respectada", aclareix Hoffmann, i alhora ha Pérez afegeix que si bé estan qual rates en una claveguera, mai deixen de somiar. "Va més enllà de comunisme i capitalisme, aborda l'humanisme".
"Només l'amor converteix l'home en home, Jenny! No l'amor a les idees revolucionàries!", Diu el personatge. Mentre la seva dona lamenta: "Ens va vèncer la misèria, Carlos! Al socialisme el va vèncer la misèria!".
La dramaturga, que té en el seu haver 16 obres, cinc premis i quatre llibres, va pensar en claudicar, però una força superior l'ha portat a insistir en muntar l'obra. "El teatre és un fet viu, la dramatúrgia sense els actors i sense l'espai escènic, és literatura".
A més, l'autora tanca dient: "Aquesta peça ens la mereixem tots".
Jo sóc Karl Marx estrena aquest divendres, a les 9:00 pm, en Espai Plural de Trasnocho a Las Mercedes.

FONT: El Universal

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters