dimecres, 5 d’octubre del 2011

Cop a la màfia xinesa: 39 detinguts, 30 noies alliberades i 15 prostíbuls clandestins precintats


Aquest dimecres, el Departament d'Interior fa pública la notícia, que fins a dia d'avui ens apropaven les filtracions, del desmantellament d'una xarxa criminal dedicada al tràfic i explotació sexual de dones xineses. En el marc de l'Operació Turandot, efectius de la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans, en col·laboració amb l'Àrea Territorial d'Investigació de Barcelona, dels Mossos d'Esquadra s'han detingut a 39 persones, 33 de les quals ja han ingressat a la presó. Les fonts consultades informen que entre els detinguts hi ha els responsables de gestionar gran part dels prostíbuls clandestins actius a la ciutat de Barcelona. L'operació policial, que ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 10 de Barcelona i realitzada en dues fases, també ha permès alliberar una trentena de dones que, de forma immediata, van rebre assistència per part de diverses organitzacions que col·laboren estretament amb la policia. En el marc de l'operació que es va realitzar la setmana passada s'han practicat 33 registres a establiments i domicilis i s'han precintat 15 prostíbuls clandestins i una discoteca. Els registres s'han fet a Barcelona, Santa Coloma de Gramanet, Sant Adrià del Besos, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú. Tots els detinguts són de nacionalitat xinesa i estan acusats dels delictes de tracta d'éssers humans, prostitució d'adults i de menors (lucre i coaccions), immigració clandestina amb finalitat d'explotació sexual, tinença d'armes de foc, elaboració, tràfic i venda de substàncies estupefaents, falsificació documental, falsificació de targetes de crèdit i organització criminal.

El funcionament de l'organització
L'operació Turandot dóna per desarticulada l'estructura local d'aquesta organització del crim organitzat xinès, de caire internacional, que ja estava en fase d'assentament al nostre territori. El grup criminal investigat era la branca instal·lada a Catalunya d'una estructura criminal, amb origen a Xina, des d'on es proveïen de dones per a la seva explotació sexual. Un cop aquí, les víctimes eren coaccionades pels responsables del grup i havien d'afrontar un elevat deute econòmic que liquidaven exercint la prostitució. La investigació ha permès desentrellar com funcionava aquesta organització criminal i també corroborar que la majoria de prostíbuls clandestins regentats per ciutadans xinesos de la ciutat de Barcelona guardaven algun tipus de relació entre ells. Els mossos han pogut corroborar que un dels trets característics de l'organització era la rapidesa amb que muntaven i desmantellaven els prostíbuls, ubicats en pisos de la ciutat, amb el propòsit sempre d'eludir el control policial. Mentre ha durat la investigació han arribat a controlar fins a 37 prostíbuls diferents, totalment interrelacionats entre ells. La connexió entre els diferents centres seguia uns esquemes molt similars als que els mossos van poder acreditar, al juny del 2009, al desmantellar una gran xarxa de tallers de confecció clandestins - regentada també per ciutadans xinesos - a la localitat de Mataró.

Les condicions de les víctimes
La investigació es va iniciar després que els mossos corroboressin que proliferaven els locals de prostitució xinesa i que una dona denunciés la desaparició de la seva filla, de 16 anys. Segons el testimoni de la mare, la seva filla havia estat víctima d'una xarxa dedicada a la prostitució. Durant la investigació es van poder recollir múltiples evidències que també hi havia menors d'edat exercint la prostitució. Els Mossos han pogut localitzar tres d'aquestes menors. Dues d'elles ja han estat retornades als seus tutors legals mentre que una tercera, alliberada aquest mateix dissabte, ja ha estat derivada a la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) per a la seva protecció. També és dóna la circumstància que en el registre d'una discoteca de Sant Adrià del Besos on es practicava la prostitució i es venien substàncies estupefaents, regentada pels líders de la organització, els mossos van localitzar un nadó de pocs mesos, a l'interior d'un cotxet on s'amagaven les drogues. Les dones explotades per la organització eren sotmeses a unes dures condicions de treball. Entre d'altres, s'ha pogut acreditar que algunes dones es veien forçades a realitzar fins a vuit serveis sexuals consecutius d'una hora de duració, majoritàriament sense mesures de seguretat i amb una manca absoluta de mesures higièniques. En aquest sentit, en el curs de la investigació es va poder saber que una de les dones que exercien la prostitució pels ara detinguts s'havia suïcidat, després de contraure el VIH com a conseqüència de les conductes de risc a què es veia abocada. A l'interior dels immobles habilitats com a prostíbuls clandestins s'ha localitzat també gran quantitat de pastilles pel tractament d'avortaments.

De Xina a Catalunya i d'aquí a d'altres països
Una altre de les principals, i més rendibles activitats de l'organització criminal investigada, era el tràfic de persones. Els responsables del grup havien obert noves rutes de trànsit per a ciutadans xinesos que volien entrar il·legalment en països com Estats Units i el Canadà. Les persones traficades arribaven a Catalunya com a turistes, on eren recloses en pisos controlats per l'organització a l'espera que els hi lliuressin passaport falsificats de diverses nacionalitats. Abans d'abonar els pagaments d'elevades quantitats econòmiques per tal d'aconseguir la documentació, aquestes persones eren controlades en tot moment pels membres de l'organització, que havien arribat a utilitzar violència contra ells. De fet, part dels detinguts tenen un ampli historial d'enfrontaments armats i es dedicaven també a l'extorsió d'empresaris de la seva mateixa nacionalitat.


Comís d'armes i drogues
L'acció policial també ha permès desmantellar un laboratori d'elaboració de substàncies estupefaents, un laboratori de falsificació de documents i un altre equipat per la falsificació de targetes de crèdit. A banda, s'han intervingut també prop de 2.500 pastilles d'èxtasi, dos quilograms de ketamina, una plantació de marihuana, grans quantitats de substàncies d'origen xinès pendents d'anàlisi, diverses armes de foc, centenars de passaports falsos de diverses nacionalitats, 80.000 euros en metàl·lic i nombrosa documentació i material informàtic que està sent investigat per l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos d'Esquadra. Entre el material intervingut destinat per a la falsificació de documents de gran qualitat hi ha centenars de passaports de diverses nacionalitats, tampons per a consignar registres d'entrada i sortida de diferents països i tot tipus de material per a la seva elaboració.Cal destacar també que, abans de ser detinguts els principals responsables de l'organització criminal, havien començat ja a instal·lar un gran laboratori que havia de servir per elaborar substàncies dopants i així reduir la importació de drogues. 
 

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters