diumenge, 18 de setembre del 2011

Els Mossos eviten 24 ablacions de nenes



Foto de la Noticia
Foto: PADRE PATERA
BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)
Els Mossos d'Esquadra han atès 24 nenes immigrants per vitar la seva mutilació genital en un viatge al país d'origen durant el primer semestre de l'any.
   Suposa un 30% més que en el mateix període del 2010, i han actuat per prevenir 14 matrimonis forçats, un 42% més, i que en 9 dels casos afectaven menors.
   Segons han informat fonts de la policia catalana a Europa Press, la mutilació genital s'ha consumat en cinc dels casos i el matrimoni forçat, en dos, tot i que les autoritats poden perseguir els autors del delicte amb independència de si l'han comès dins o fora de l'Estat espanyol.
   Les nenes amb risc de mutilació genital procedeixen de la ciutat de Barcelona (1) i de les províncies de Barcelona (18), Girona (4) i Lleida (1), mentre que les joves ateses amb motiu de matrimonis forçats resideixen a la capital catalana (1) i a les comarques de Girona (4), la Catalunya Central (2), Barcelona (5), el Pirineu Occidental (1) i el Camp de Tarragona (1).
   En declaracions a Europa Press, el director general de l'Administració de Seguretat de la Conselleria d'Interior de la Generalitat, Andreu Joan Martínez, ha destacat que els Mossos d'Esquadra treballen estretament amb els serveis socials, sanitaris i educatius i amb els líders de les comunitats d'immigrants per fer aflorar els casos ocults, que ara com ara són la majoria, i aconseguir que es denunciïn.
   "L'objectiu és eradicar la mutilació genital i els matrimonis forçats convencent l'entorn de les víctimes que són vulneracions gravíssimes dels drets de les persones, i augmentar el coneixement d'aquestes pràctiques per part dels agents", ha explicat.
   Segons ha detallat, la majoria de nenes amb risc de patir mutilació genital són d'origen subsaharià, mentre que els matrimonis forçats són una pràctica molt més estesa - es donen en famílies subsaharianes, del Pròxim Orient, Amèrica Llatina i l'Àsia Meridional --, per la qual cosa suposen "un fenomen molt més heterogeni i complex de tractar".
   El protocol de prevenció de l'ablació dels Mossos, pioner a Espanya, considera que les menors estan en una situació d'alt risc quan les seves famílies no s'han compromès a abandonar la pràctica i tenen previst un viatge al país d'origen en menys d'un mes, cosa freqüent a l'estiu.
   Aquests casos es comuniquen a la Fiscalia de menors, que pot adoptar mesures preventives com ara sotmetre la nena a revisions mèdiques periòdiques, retirar el passaport a la menor i fins i tot la custòdia als pares, mentre que si la mutilació s'ha consumat, el succés es trasllada al jutjat, on els responsables del delicte s'enfronten a entre 6 i 12 anys de presó.
   El matrimoni forçat no està tipificat com a delicte -té un paraigua jurídic difús, ha lamentat Martínez--, però l'atestat policial recull aspectes que sí que estan reconeguts pel Codi Penal, com coaccions, amenaces i maltractaments: "Diverses afectades ja han acudit a les autoritats amb l'ajuda dels serveis socials. L'objectiu és que recuperin la llibertat per denunciar", ha conclòs.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters