dijous, 27 de maig del 2010

El Burka a Catalunya

El Tripartit va mentir quan va dir que només tenia constància de sis dones amb burca 

 El Tripartit va mentir fa pocs dies quan va assegurar que només tenia detectades sis dones amb burca a tot el país i que, per això, no calia pensar en prohibicions. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit avui que, només a Lleida, hi ha una vintena de dones que porten burca. Tant el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, com la directora d’Afers Religiosos, Montserrat Coll, havien assegurat que hi havia aproximadament sis casos en total a la CAC. D’altra banda, ACN també informa que, només al Camp de Tarragona, hi podria haver una quarentena de dones més amb burca.

 FONT: SomNotícia

Lleida serà la primera ciutat catalana a regular l'ús del burka i el prohibirà només en espais municipals

L'Ajuntament de Lleida prohibirà divendres al ple municipal, a través d'una moció, entrar a qualsevol equipament públic municipal amb burka o qualsevol variant que cobreixi i amagui la cara com ara el niqab. Ho ha confirmat aquest dimecres l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha explicat que els serveis jurídics de la Paeria han elaborat un informe que conclou que als equipaments públics municipals, com ara els casals, centres cívics, esportius, culturals o educatius, l'Ajuntament pot regular els criteris d'admissió. Lleida serà doncs la primera ciutat catalana a regular l'ús d'aquest vestit en alguns espais a través de la modificació de l'ordenança de civisme i convivència. L'informe elaborat pels serveis jurídics de l'Ajuntament de Lleida conclou que els ajuntaments, a la via pública, només poden regular les activitats que s'hi desenvolupen però no la manera de vestir. És per això que no es pot prohibir, per exemple, passejar pels carrers de la ciutat amb burka. Els ajuntaments, en canvi, sí que poden regular els criteris d'admissió als espais municipals com ara casals, centres esportius, culturals, cívics o centres educatius, que a Lleida suposen el 80% dels equipaments.

En aquest sentit l'Ajuntament de Lleida prohibirà accedir i romandre en aquests espais amb qualsevol roba o complement que amagui la cara de la persona i ho farà a través de la modificació de l'ordenança de civisme i convivència així com dels reglaments d'ús dels espais municipals. L'Ajuntament ha xifrat en una vintena les dones que duen burka a la ciutat. Per Ros aquesta mesura és vital per garantir el respecte a un dels valors bàsics de la societat catalana com és la igualtat de gènere i considera que tapar la cara a les dones musulmanes "va en contra d'aquesta igualtat". Divisió d'opinions entre els diversos partits polítics Les reaccions dels grups polítics representats al ple municipal no s'han fet esperar. El primer a reaccionar ha estat Convergència i Unió, que es s'ha adherit a la moció.

D’aquesta retira una primera moció que també preveia la prohibició a la via pública. Cal destacar que la formació que lidera Isidre Gavín va ser la primera a plantejar aquesta mesura. Més tard, el PP també va anunciar que secundarà el text consensuat. També es preveu que hi voti a favor el regidor no adscrit Ismael Zapater, que havia registrat també una moció. Al seu torn, Esquerra Republicana, de la mà de Montse Bergés, va apuntar que "encara no hem pres una decisió, perquè tot i que estem en contra del burca i de l’opressió de les dones, creiem que el que cal és fer una feina prèvia i no aquesta moció". Per la seva banda, el regidor d’ICV, Ramon Camats, ja va dir fa dies que hi era contrari.

  Recurs al Constitucional de la comunitat islàmica

 La comunitat islàmica de Lleida, que representa als musulmans de setze mesquites de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, ha anunciat que si es tira endavant la prohibició del burca en espais municipals de la ciutat de Lleida presentaran un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha assegurat el portaveu d'aquesta comunitat, Abdul Karim, que ha qualificat la mesura com a "partidista" i s'ha mostrat convençut que fomentarà el rebuig ciutadà als ciutadans musulmans. Karim ha remarcat que si es prohibeix el burka o el niqab també s'hauria de fer el mateix amb els hàbits que porten les monges de clausura o algunes vestimentes usades per capellans.

 FONT Bon Dia

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters