dimecres, 17 de desembre del 2008

Comunicat i crónica dels fets del Fossar de les Moreres - JERC

Notícia: del 12 de setembre de 2005

A Barcelona, als voltants de les 7 del matí, un grup de mitja dotzena de militants de les JERC es disposaven, com cada any, a muntar una paradeta informativa al Fossar de les Moreres. Només arribar, van ser amenaçats per una trentena de membres que afirmaven ser de la CAJEI, que deien que en cas de muntar-la la destrossarien.Seguidament, es va entrar en una dialèctica per esbrinar el perquè del seu comportament. En la mateixa van arribar a afirmar que el Fossar, espai públic obert a totes les persones, era seu i que ells decidien qui entrava i qui no, qui hi parlava i qui no i que utilitzarien tots els mitjans, violents si cal, per imposar-ho. Però poc després de les 8 del matí, un dels membres de la CAJEI que semblava manar la resta va donar instruccions dient que s'havia de passar a l'acció. Acte seguit, la resta el van obeir i van robar bona part del material que disposàvem per a la venda, així com la taula que l'havia de sostenir, alhora que esmicolaven butlletins informatius de les JERC. A més, es va amenaçar de mort a varis dels nostres militants per part del mateix subjecte, el qual, junt amb la resta, es va dedicar a donar empentes i cops per fer-nos fora de la plaça amb un comportament que netament es pot considerar totalitari i masclista.Cap a les 11:40 una delegació d'ERC-Osona estava realitzant una ofrena al Fossar de les Moreres, quan un grup d'una quarantena de membres de l'organització citada, els va començar a increpar i es van dirigir cap a ells encapçalats per una pancarta on s'hi llegia "ERC botiflers", fent-los retrocedir a cops de peu i cops de puny. Val a dir que entre la gent d'Esquerra es trobaven companys que havien patit la presó en època franquista i que van assimilar els cops i l'actitud dictatorial dels grisos amb els cops de la CAJEI.Al voltant de les 12 estava prevista, com cada 11 de setembre, l'ofrena floral d'ERC Barcelona i les JERC. 

Uns dos-cents militants vinguts d'arreu dels Països Catalans van ser rebuts per membres de la mateixa organització que abans i que en major nombre que al matí, van començar a insultar i agredir la gent de la capçalera, arribant a utilitzar pals i altres objectes contundents. En aquell moment de màxima tensió es va estar molt a prop de que es provoqués un allau humana, que hauria pogut acabar en desgràcia, ja que hi havia gent gran i criatures pel mig. Això però, no va ser impediment perquè duguessin a terme un reguitzell d'empentes, el llançament d'objectes i d'agressions físiques contra tot aquell que no era de la CAJEI. Varis militants i persones anònimes van ser ferides de diferent grau per culpa dels cops rebuts. Vistos els fets, les JERC van dissoldre el bloc en un acte de responsabilitat tot honorant els nostres principis de lluita pacífica i per evitar que algú prengués més mal. D'aquesta manera, gran part de la militància de les JERC va entrar de manera progressiva pels carrers propers al Fossar.Així doncs, l'ofrena es va poder realitzar per un grup reduït de militants minuts més tard, així com l'acte previst per la Comissió Independentista Fossar de les Moreres, on es va denunciar públicament els fets ocorreguts. Des de la tarima, el conductor de l'acte va denunciar els fets que impedien que alguns companys independentistes no puguessin ser-hi.

Cal afegir a més, el degradament de l'entorn del Fossar de les Moreres, ja que tant l'església gòtica de Santa Maria del Mar, com els carrers del voltant estaven plens de pintades amenaçadores cap a vàries organitzacions polítiques catalanes, embrutant així una joia del patrimoni català, que val a dir, era present durant la guerra de successió, l'any 1714.

Al migdia es va fer el dinar conjunt entre ERC i les JERC. Allí, ambdues organitzacions van denunciar els fets ocorreguts i van alabar el paper jugat per la militància, la resta de la societat civil i ciutadans anònims que ens havien donat suport al Fossar.Comunicat JERC en motiu dels fets del fossar de les moreres:Davant la profanació de l’emblemàtic Fossar de les Moreres i l’insult als caiguts en combat per les llibertats nacionals del nostre poble, que van representar els coneguts fets de la Diada d’enguany, les JERC manifestem:- Que les agressions planificades i reivindicades en comunicat públic per la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) no van ser només contra militants d’ERC i les JERC. Entre els agredits s’hi troben ciutadans i ciutadanes d’apeu, que van patir les conseqüències d’un acte de falta greu de responsabilitat i de sentit comú. El bloqueig d’un dels accesos al Fossar de les Moreres va ser deliberadament temerari i podria haver causat una desgràcia humana. Dirigents de les JERC van ordenar a la militància dissoldre el bloc que formaven per entrar al Fossar i una part d’aquesta va entrar de manera progressiva pels carrerons propers i sense banderoles de l’Organització per evitar els incidents que alguns irresponsables buscaven. En aquests moments el nombre exacte d’agredits és encara indeterminat però estem parlant d’un mínim de 5 ferits per trau i/o contusions de consideració més diversos casos d’atacs d’ansietat, lipotímies i contusions menors. Animem a la ciutadania que va patir agressions que portin els seus casos davant la justícia, com ho faran Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i les JERC. 

Els afectats poden també dirigir-se a nosaltres per fer front comú davant aquests tristos successos. Alhora, qualsevol aportació de proves i fotografies seran de gran utilitat.

- El Fossar de les Moreres és patrimoni històric i cultural de tots els catalans que reivindiquem la memòria dels caiguts en defensa de la nostra pàtria i ningú té dret a imposar arbitrària i violentament un peatge d’insults i garrotades. Molt menys encara un grupuscle marginal creat fa només dos anys i que pretén enfonsar la jornada a tots aquells que porten anys i dècades commemorant en pau i solemnitat la Diada al Fossar.

- Lamentem que s’hagi atemptat contra els murs del patrimoni històric de Barcelona i dels Països Catalans com és el cas de les parets de l’Església de Santa Maria del Mar, que romanien impol·lutes inclús en els anys més durs de la lluita antifranquista. En aquest sentit, les JERC ens oferim a l’Ajuntament per netejar l’entorn del Fossar de les Moreres, que ha quedat en un estat deplorable després del pas dels patriotes (sic) de la CAJEI.

- Les agressions es desprenen de la mentalitat totalitària dels seus autors, contra la que tantes generacions i durant tants anys ha lluitat la nostra societat civil. El feixisme s’ha de combatre arreu i també contra aquells que es puguin reivindicar com a independentistes. Tots els feixismes són iguals.- Considerem que als fets del Fossar la principal víctima és el País i que la CAJEI esdevé de facto el millor aliat de l’Estat espanyol en la seva tasca d’entorpir el nostre camí cap a la llibertat.

- Les JERC creiem que en el nostre context històric i polític la raó de la força mai guanyarà a la força de la raó i per això reivindiquem els valors del diàleg, la negociació, el respecte i la lluita ideològica i dialèctica amb aquells que no pensen com nosaltres en contra de la cultura primària de violència gratuïta, de pensament únic i de substitució del bíceps pel cervell que caracteritza els mètodes emprats per la CAJEI.

- Denunciem que les agressions del Fossar de les Moreres no són un fet aïllat, formen part d’una campanya de violència contra les JERC amb antecedents recents, a destacar, a Sabadell i al barri de Sant Andreu de Barcelona on militants de les JERC han patit aquesta cultura que obvia el respecte i el diàleg i prima els punts de sutura.

- Entenem que la suma de fets lamentables com els viscuts darrerament no són contextualitzables en una lògica política sinó que es tracta d’una dinàmica viciada, de caràcter sectari i que acaba anul·lant l’esperit crític i la capacitat d’incidència del jovent que té ganes de moure’s per canviar les coses.

- Entenem que la CAJEI, dins la seva autonomia organitzativa, ha de deliberar si aquesta estratègia empresa porta enlloc i si fets com els del Fossar aporten res de bo a la Construcció Nacional. Fem una crida, a més, als joves independentistes que es troben a l’entorn de la CAJEI a fer autocrítica i a fer sentir les veus dissidents que busquen que dins de les diferents sensibilitats i projectes de l’independentisme català prevalgui el respecte mutu, la cooperació i el debat raonable.

- Fins que la CAJEI no canviï la seva metodologia, cal que institucions, organitzacions, entitats i particulars no donin cobertura ni subvencionin l’activitat d’aquests indesitjables.

- Aquests fets refermen el nostre projecte polític i ens sentim més militants de les JERC que mai. Continuarem lluitant per la independència, la reunificació i el socialisme des de la lluita ideològica, des del carrer i des de les institucions i l’any que ve tornarem a participar de la Diada i a ser presents al Fossar de les Moreres.- Agraïm públicament les nombrosíssimes mostres de suport rebudes en les darreres hores des del teixit associatiu i des de la solidaritat individual i ens fem càrrec d’aquest suport en nom dels ciutadans anònims que van rebre agressions. 

Recuperem l’honor del Fossar de les Moreres!
Fora feixistes dels Països Catalans!
Visca la Terra!

JERC, 12 de setembre de 2005

Font.

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters