dimarts, 16 de setembre del 2008

'Che, "l'assassí"'




'Che, "l'assassí"' Pilar Rahola qüestiona la pel·lícula de Soderbergh i denuncia les seves "massacres" La periodista Pilar Rahola ha qüestionat en un article d'opinió a La Vanguardia la figura del 'Che' Guevara, després de l'èxit a taquilla de la pel·lícula d'Steven Soderbergh, 'Che, l'argentí', on l'actor Benicio del Toro encarna al conegut guerriller. Rahola és conscient que "el Che és el paradigma del sacrifici per la causa, l'heroi de totes les lluites, o així s'ha construït el mite durant dècades de ficció històrica. Deconstruir-lo és tant com cometre sacrilegi a les portes mateixes de San Pere".

En aquest sentit, la periodista recorda que "va ser el Che qui va fer executar a desenes de dissidents cubans a la fortalesa de San Carlos de la Cabanya, com supervisor dels sumarísims "judicis revolucionaris" a Cuba. I va ser ell mateix el qui va massacrar pobles sencers de camperols, en el seu implacable avanç revolucionari". "Estalinista convençut, mai va lluitar per la llibertat de cap poble, sinó per a instaurar dictadures del proletariat en tots els països sud-americans, i la seva causa contenia, sense complexos, tots els elements de la tirania comunista.

¿Un liberador? Tant com ho va ser qualsevol un altre líder comunista de l'època. Salvador del poble, en el sentit més patològicament egocèntric, la seva figura només pot entendre's com heroica si es considera heroic imposar les idees matant a desenes de persones". "Sense dubte va ser un autoritari, i sense cap dubte no va tenir problemes morals a ser un assassí. Que la seva causa naixés de raons nobles, que fos un home amb conviccions, que hagués pogut viure una vida de comoditats i es dediqués a lluitar per les seves idees, etcètera, tot és cert. Però res d'això nega la major: que va ser un enfurit visionari, que va voler imposar, a sang i foc, els seus dogmàtics i inapelables raons.

Si el Che hagués guanyat en la seva carrera cap a l'alliberament, avui tota Sudamérica seria una patètica Cuba. O, pitjor encara, naufragaria entre dèspotes i màfies, com una Rússia qualsevol. I res d'això, res, té a veure amb la llibertat", conclou.

Pilar Rahola

Aquest blog és

Aquest blog és

Contador web

Vist des de...

free counters